Huurbeheer: wat zijn de risico's?
Een huurwoning beheren kan bijzonder lastig zijn. Het risico op onbetaalde huur, de opeenstapeling van administratieve procedures en geschillen met huurders, kan de eigenaar snel confronteren met tal van moeilijkheden. Vooraleer uw eigendom in België te verhuren, is het dus belangrijk een risicoanalyse uit te voeren.
De moeilijkheid om een huurder te vinden
Een huurder vinden is veel ingewikkelder dan het lijkt. De markt is inderdaad nogal verzadigd. Verhuurders moeten een bewijs van degelijk vastgoedbeheer kunnen tonen om huurders aan te trekken. Om goede kandidaten te vinden, moeten ze onder andere:
- de aangepaste communicatiekanalen kiezen
- aantrekkelijke advertenties formuleren;
- het adequate type huurcontract voorstellen;
- enz.
Als er geen specifieke strategie gevolgd wordt, kan de verhuurder maandenlang op zoek zijn naar een verhuurder.
Let op!Bij de verhuur maken eigenaars vaak een aantal kleine fouten die hen daarna kunnen blootstellen aan geschillen met huurders (nalaten om de staat van de woning te controleren in geval van schade, een contract gebruiken dat onaangepast is aan de behoeften van de verhuurder, het belang van huurbewijzen verwaarlozen).
Het risico van onbetaalde huur
Onbetaalde huur is een eeuwige bron van bezorgdheid voor verhuurders en heeft ook een grote impact op hun rendement.
En toch zorgt het toepasselijke recht voor een degelijke bescherming van de verhuurders, gezien automatische uitzetting omzeggens onmogelijk is.
Indien de huurder ondanks de ingebrekestelling, weigert te betalen, zal de verhuurder zich tot de vrederechter moeten wenden. Alleen als de bemiddelingsprocedure mislukt, kunt u gerechtelijke stappen ondernemen.
Goed om weten
Om uzelf te beschermen tegen onbetaalde huur, is het belangrijk om uw huurder zorgvuldig uit te kiezen. Bepaal, alvorens een contract aan te bieden, de huurcapaciteit van uw verhuurder, door onder andere naar documenten zoals de laatste huurbewijzen of een bewijs van zijn of haar beroepsactiviteit te vragen.
Geschillen met huurders
Soms kunnen de relaties met huurders snel uit de hand lopen en wel om verschillende redenen:
- burenoverlast
- verslechtering van de huisvesting
- onbeleefd gedrag;
- enz.
In dergelijke gevallen is de verhuurder verplicht binnen de kortste termijn passende maatregelen te nemen, op risico dat het probleem verergert.
Er is een brede waaier aan rechtsmiddelen beschikbaar, maar u moet weten welke procedures u moet kiezen en welke termijnen u in acht moet nemen.
Goed om te weten.
De te volgen procedure voor een geschil is vergelijkbaar met de procedure voor onbetaalde huur: ingebrekestelling, bemiddeling door de vrederechter, gerechtelijke procedure.
Tot besluit
Uw woning verhuren kan snel ingewikkeld worden. Daarom schakelt u idealiter een professional in om u een hoop gedoe te besparen. Contacteer dus best meteen Rencura om uw vastgoed te beheren.