Wat moet je weten voor je aan cohousing begint?
Overweeg je om samen te wonen met je vriendengroepje? Met meerdere mensen een huis of een appartement delen is steeds vaker een mogelijke financiële oplossing of ideaal om de eenzaamheid tegen te gaan. Het is wel niet altijd even simpel om met verschillende mensen samen te wonen, daarom is het zeker interessant om op de hoogte te zijn van de regeling van cohousing.
Wij verdiepen ons voor jou in cohousing: een woonconcept waarbij een groep mensen gaat samenwonen. Vroeger was cohousing vooral een burgerinitiatief, maar nu zijn er meer en meer projectontwikkelaars die zich bewegen op deze markt. Zo loopt de trend van cohousing samen met de trend om kleiner te gaan wonen.
De basisregels van cohousing bij Rencura op een rij
Eerst een kort overzicht van de algemene principes van cohousing
- Alle inwoners moeten als huurder vermeld staan op het huurcontract
- Alle inwoners die op het huurcontract staan, zijn allemaal hoofdelijk én ondeelbaar aansprakelijk voor de maandelijkse huurgelden/lasten. Concreet betekent dit dat als één van de huurders zijn/haar deel van het huurbedrag niet betaalt, dan moeten de andere huurders het totale bedrag betalen.
- Er is altijd één huurder die aanzien wordt als hoofdhuurder. Hij/zij zal instaan voor de interne communicatie met de medebewoners van het pand en de huurwaarborg zal ook op naam van die hoofdhuurder staan.
Wat als er een huurder vertrekt en een nieuwe hem/haar vervangt?
Ook als de vrijgekomen kamer wordt ingenomen door een bestaande huurder, worden ze gezien als vertrekkende en inkomende huurder.
- Indien één van de huurders het pand wenst te verlaten, wordt een nieuw huurcontract opgesteld tussen de verhuurder en bestaande + nieuwe huurder(s).
- Op datum van vertrek van één van de huurders wordt een uitgaande plaatsbeschrijving van het volledige pand gemaakt. Ook van de gemeenschappelijke delen van het pand zoals de keuken, leefruimte, badkamer…
- De vertrekkende en nieuwe huurder betalen een administratieve kost voor de plaatsbeschrijving, opmaak, registratie en verwerking van het nieuwe huurcontract.
Wat is de procedure als er nieuwe huurder komt?
De nieuwe huurder wordt voorgesteld aan de eigenaar van het pand. Die zal de nieuwe huurder toelaten of weigeren. De beslissing hangt af van verschillende factoren:
- De nieuwe huurder gaat een huurcontract aan met een minimum duurtijd van 12 maanden
- Domicilie is verplicht
- Vlaamse bezettingsnorm: Vlaamse wooncode bepaalt een maximum aantal huurders
- De nieuwe huurder moet een bewijs tonen dat hij/zij in staat is om te betalen
- De huidige bewoners kunnen zonder gefundeerde motivatie de nieuwe voorgestelde huurder weigeren. Wat op zich logisch is omdat zij met de nieuwe huurder moeten samenleven.
Wat is de procedure als je vertrekt?
De vertrekkende huurder moet altijd de eigenaar op de hoogte brengen van zijn/haar vertrek.
- De vertrekkende huurder kan de huur opzeggen met een aangetekend schrijven aan de verhuurder met een minimale opzegtermijn van 3 maanden
- De vertrekkende huurder moet steeds een nieuwe huurder voorstellen
- Wordt de voorgestelde huurder niet aanvaard? Dan is de vertrekkende huurder tot 6 maanden huur verschuldigd. Nadien wordt de volledige huursom opgevraagd bij de blijvende bewoners.
- Wordt de nieuwe huurder aanvaard? Dan is de vetrekkende huurder bevrijd van zijn verplichtingen na het einde van de opzegperiode van 3 maanden
We beseffen meer en meer dat we in een tijd leven die gekenmerkt wordt door een drastische bevolkingsgroei. Daarom neemt ook de druk op de vastgoedmarkt sterk toe. Zou cohousing één van de oplossingen kunnen zijn?