Waar moet je op letten voordat je een tweede woning koopt voor verhuur?
Investeren in vastgoed is een populaire manier om je vermogen te laten groeien. Veel Belgen zijn op zoek naar mogelijkheden om een tweede woning te kopen, vaak met het oog op verhuur. Als je op zoek bent naar een woning die je als opbrengsteigendom wilt verhuren, zijn er verschillende factoren waar je rekening mee moet houden voordat je de stap zet.
Waarom een tweede woning kopen voor verhuur?
De populariteit van het kopen van een tweede woning voor verhuur is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Waarom? Spaargeld levert op dit moment nauwelijks rendement op door de lage rente, en vastgoed biedt zowel op korte als lange termijn aantrekkelijke voordelen. Het kopen van een tweede woning kan zorgen voor een passief inkomen door middel van huurinkomsten, en met de stijgende vastgoedprijzen is het waarschijnlijk dat je woning in waarde zal toenemen.
De kosten van een tweede woning
Net als bij je eerste woning, moet je voor een tweede huis rekening houden met een aantal vaste kosten. Naast de eventuele hypotheeklasten zijn er onderhoudskosten, verzekeringen en belastingen die je moet incalculeren.
Wanneer je een tweede woning voor verhuur koopt, ben je verantwoordelijk voor het voorzien van een conforme woning en het in stand houden van de woning. Bij verhuring kan schade aan het pand zich voordoen. Afhankelijk van welke schade zal dit ten laste van de verhuurder of huurder zijn. Het is daarom aangewezen om een extra potje aan te houden voor eventuele reparaties en vernieuwingen die je als eigenaar moet uitvoeren.
In Vlaanderen betaal je voor de aankoop van een tweede woning doorgaans 12 % registratierechten, wat aanzienlijk hoger is dan de 2% voor je eerste woning. In Brussel en Wallonië is dat zelfs 12,5 procent. Dit maakt de initiële investering groter, maar biedt ook de mogelijkheid om te profiteren van de waardeontwikkeling van het vastgoed.
Rencura neemt al deze zorgen van je over. Onze full-service aanpak betekent dat we alles voor jou kunnen regelen, van het vinden van betrouwbare huurders tot het onderhouden van de woning. Wij zorgen ervoor dat jouw vastgoed in goede staat blijft, zodat jij je kunt concentreren op andere belangrijke zaken.
Belastingaspecten
In België wordt de huur van woningen niet altijd belast op basis van de werkelijke inkomsten. Voor een tweede woning die je zelf gebruikt of verhuurt aan iemand die deze enkel privé gebruikt, moet je het kadastraal inkomen opgeven in je belastingaangifte. De fiscus indexeert dit kadastraal inkomen en verhoogt het vervolgens met 40 procent. Het aangepaste bedrag wordt bij je andere inkomsten opgeteld en belast volgens de geldende belastingschalen, waarbij het hoogste tarief 50 procent kan bedragen, afhankelijk van je inkomen.
Met Rencura ben je verzekerd van een zorgeloze ervaring, aangezien wij je ondersteunen bij het navigeren door de juridische aspecten van verhuur. Onze experts zorgen ervoor dat alles in overeenstemming is met de wet, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over juridische complicaties. Ons doel is om jou de gemoedsrust te geven die je verdient.
Wat zijn de risico's van investeren in vastgoed?
Een tweede woning kan op lange termijn een goede investering zijn, maar zoals bij elke belegging zijn er risico's. De huurmarkt kan fluctueren, waardoor het moeilijker kan worden om een huurder te vinden. In de huidige conjunctuur is er echter een tekort aan huurwoningen, waardoor er voor één pand gemiddeld 35 kandidaat-huurders zijn. Daarnaast kunnen er onverwachte kosten zijn voor onderhoud of renovatie. Als je woning niet goed wordt onderhouden, kan dat de huurprijs drukken of zelfs leiden tot leegstand. Zorg ervoor dat je ook rekening houdt met het feit dat de waarde van vastgoed niet altijd gegarandeerd stijgt. Ook als de huizenprijzen over het algemeen stijgen, kunnen lokale marktomstandigheden of veranderingen in de economie invloed hebben op de waarde van je woning.
Kortom
Een tweede woning kopen om te verhuren kan een slimme manier zijn om passief inkomen te genereren en je vermogen te laten groeien. Toch moet je goed nadenken over de financiering, de belastingen en de kosten die komen kijken bij het bezit van een tweede woning. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en weet welke verplichtingen en risico's er aan verbonden zijn. Als je goed plant en je hebt het juiste advies, kan investeren in vastgoed een solide langetermijnbelegging zijn.
Zoek je een deskundige partner voor het beheer van jouw vastgoed? Neem contact op met rentmeester Rencura en ontdek hoe wij met onze ervaring en expertise ervoor zorgen dat jouw vastgoed optimaal wordt beheerd en zijn waarde behouden blijft.
