Rencura
  • Onze diensten
    • Administratief beheer
    • Financieel beheer
    • Juridische bijstand
    • Technisch beheer
    • Te huur stellen
  • Onze beheerkosten
  • FAQ
  • Blog
  • Vacatures
  • Onze kantoren
    • fr
    • nl
  • Klantenzone : myRencura
Online offerte

+32 9 330 21 00

Klantenzone : myRencura
nl
  • fr
  1. Homepage
  2. Blog
  3. Wat te doen als mijn huurder zich niet aan zijn verplichtingen houdt?

Wat als mijn huurder zich niet aan de afspraken houdt?

Blog
15/05/2025

Als particuliere verhuurder investeer je in vastgoed met een duidelijk doel: een optimaal rendement behalen zonder zorgen. Maar wat als jouw huurder zich niet aan de afspraken houdt? Of het nu gaat om wanbetaling of slecht onderhoud van de woning, het kan een bron van stress en financiële onzekerheid zijn. Gelukkig zijn er duidelijke stappen die je kan nemen om dit probleem aan te pakken.

Huurachterstal: Wat als mijn huurder niet betaalt?

Een van de grootste kopzorgen voor verhuurders is een huurder die de huur niet tijdig betaalt. Wettelijk gezien wordt een huurachterstand van twee tot drie maanden als voldoende beschouwd om het huurcontract te laten ontbinden. Maar je kan jouw huurder niet zomaar uit de woning zetten.

Stappen die je kan ondernemen:

  1. Contacteer jouw huurder – In veel gevallen is er sprake van een misverstand of tijdelijke financiële moeilijkheden. Probeer eerst in dialoog te gaan en een oplossing te zoeken.
  2. Stuur een aangetekende ingebrekestelling – Indien de betaling uitblijft, kan je jouw huurder officieel op de hoogte brengen van de achterstand en een deadline stellen.
  3. Ga naar de vrederechter – Als er geen oplossing komt, kan je een procedure starten bij de vrederechter. De rechter zal in eerste instantie proberen te bemiddelen. Indien de huurder blijft weigeren te betalen, kan de rechter de huurder verplichten om de achterstallige huurgelden alsnog te betalen en in extreme de huurovereenkomst te ontbinden.

Bij Rencura nemen wij al deze stappen voor onze klanten uit handen. Wij zorgen voor een correcte en zorgvuldige opvolging van de huurbetalingen, communiceren met huurders en ondernemen de nodige juridische stappen indien nodig.

Onderhoudsverplichtingen: Wat als mijn huurder de woning niet goed onderhoudt?

Naast het betalen van de huur heeft de huurder ook de verplichting om de woning als een voorzichtig en redelijk persoon te onderhouden. Helaas komt het vaak voor dat huurders nalatig zijn, wat kan leiden tot schade aan jouw eigendom.

Wat kan je doen?

  1. Plaatsbezoek – Als verhuurder hebt u het recht om minstens één keer per jaar langs te gaan bij uw huurder. Dat is handig om eventuele problemen te spotten of om te kijken of alles goed onderhouden wordt. Dit dient steeds met schriftelijke toestemming van de huurder te gebeuren.
  2. Documenteer schade – Maak foto’s en verzamel bewijs van de nalatigheid. Deze kunnen samen met de intredende plaatsbeschrijving een heel sterke basis vormen in verdere discussies.
  3. Officiële ingebrekestelling – Indien nodig, stuur je de huurder een aangetekende brief met een herstelverplichting.
  4. Rechterlijke stappen – Indien de huurder weigert de schade te herstellen, kan je naar de vrederechter stappen met de vraag om huurder bij vonnis op te leggen de nodige herstellingen uit te voeren.

Wanneer kan je de huurovereenkomst vroegtijdig opzeggen?

Huurcontracten van 3 jaar of minder:

Bij contracten die vóór 1 januari 2019 werden afgesloten, is vroegtijdige opzegging door huurder of verhuurder niet mogelijk, tenzij beide partijen hiermee instemmen.

Voor contracten gesloten sinds 1 januari 2019 heeft de huurder wél het recht om op elk moment op te zeggen, zonder reden, met een opzegtermijn van drie maanden. De opzegtermijn begint te lopen op de eerste dag van de maand na de opzegging. Daarnaast is een opzeggingsvergoeding verschuldigd waarbij de huurder anderhalve maand huur betaalt bij beëindiging in het eerste jaar, één maand huur in het tweede jaar en een halve maand huur in het derde jaar. De verhuurder heeft geen wettelijke opzegmogelijkeden

Huurcontracten van 9 jaar of meer:

De huurder kan de huurovereenkomst altijd zonder reden opzeggen met een opzegtermijn van drie maanden. De vergoeding bedraagt drie maanden huur in het eerste jaar, twee maanden in het tweede en één maand in het derde. Na drie jaar is er geen vergoeding meer.

De verhuurder kan het contract op elk moment opzeggen met een opzegtermijn van 6 maanden als hij de woning zelf of voor familieleden wil gebruiken. Bij contracten na 1 januari 2019 kan dit pas vanaf het derde huurjaar. De verhuurder of familieleden moeten binnen een jaar intrekken en minstens 2 jaar blijven, anders volgt een schadevergoeding van 18 maanden huur.

Ook kan de verhuurder het contract opzeggen voor renovaties, maar bij contracten na 1 januari 2019 kan dit pas na het derde huurjaar. Het moet gaan om ingrijpende werken die bewoning tijdelijk onmogelijk maken. Er moet bewijs van de werken worden geleverd, en de werken moeten binnen 6 maanden na de opzeg beginnen. Zo niet, moet de verhuurder 18 maanden huur aan de huurder betalen.

Na een driejarige huurperiode kan de verhuurder zonder specifieke reden opzeggen, mits een schadevergoeding van 9 maanden huur (na het 3e jaar) of 6 maanden huur (na het 6e jaar). Na het 9e jaar is er geen schadevergoeding meer.

Voorkomen is beter dan genezen

Bij Rencura begrijpen we dat huurbeheer tijdrovend en complex kan zijn. Daarom bieden wij een full-service huurbeheeroplossing die je volledig ontzorgt. Wij zorgen voor een correcte en zorgvuldige opvolging van huurbetalingen. Daarnaast voeren we de nodige bezoeken uit om de staat van jouw investering te bewaken. Mocht juridische ondersteuning nodig zijn, dan begeleiden wij jou door het volledige proces. Dankzij onze transparante communicatie en ons digitaal klantenportaal blijf je steeds op de hoogte van alles wat er speelt rondom jouw vastgoed.

Wilt u meer weten over onze diensten? Neem vandaag nog contact met op rentmeester Rencura.

Wat te doen als mijn huurder zich niet aan zijn verplichtingen houdt
  • Wat moet je weten voordat je een tweede woning koopt om te verhuren
  • Wat zijn de verschillende soorten huurbeheer?
Rencura
  • Guillaume Pinte 508167
  • Olivier De Schrijver 504722
  • Luc Vander Meeren 200957
  • Michiel Klippelaar 519056
Rentmeester Rencura
  • Technisch beheer
  • Administratief beheer
  • Financieel beheer
  • Te huur stellen

Wat kost huurbeheer?

Ontvang onze brochure

FAQ

Blog

Contact
09 330 21 00

©Rencura - Privacy Policy - Cookie Policy - Klokkenluidersmelding

Member of group Emeria