Verplichtingen van de eigenaars en de huurders
De huurovereenkomst kan weliswaar specifieke bepalingen bevatten betreffende de verplichtingen van de eigenaar en de huurder, maar een aantal verplichtingen zijn wettelijk vastgelegd en zijn van kracht wanneer een onroerend goed verhuurd wordt. Dit zijn de belangrijkste:
Bepaalde documenten verstrekken
Sinds 2007 moet de verhuurder voor de verhuur van een woning die als hoofdverblijfplaats wordt gebruikt, een huurovereenkomst aan de huurder overhandigen. Het is de verhuurder die de huurovereenkomst binnen twee maanden moet laten registreren. Indien de huurovereenkomst niet wordt geregistreerd, kan de huurder de 9-jarige huurovereenkomst te allen tijde opzeggen.
Een schriftelijke inventaris van de inrichtingen moet op tegensprekelijke wijze worden opgemaakt. Het moet een nauwkeurige beschrijving geven van de staat van de woonst op het tijdstip van ondertekening van de huurovereenkomst. De verhuurder moet deze inventaris van de inrichting ook registreren.
De verhuurder moet ook het energieprestatiecertificaat (EPB) van het gebouw en de certificaten van inspectie en onderhoud van de verwarmingsketel en de schoorsteen (schoorsteenvegen) leveren.
De verhuurder moet op verzoek een bewijs van betaling van de huur (kwitantie) verstrekken en inzage geven in de kwitanties die voor de jaarlijkse afrekening van de lasten worden gebruikt.
Verborgen gebreken vermijden
Volgens het Burgerlijk Wetboek moet de verhuurder de huurder een vastgoed ter beschikking stellen dat kan worden gebruikt voor het doel waarvoor het gehuurd wordt en moet hij het ongestoorde genot van het goed door de huurder waarborgen.
Indien de verhuurder bepaalde gebreken vrijwillig verborgen houdt voor de huurder, zoals bv. een gebrek aan de verwarming of een lekkend dak, dan worden deze gebreken beschouwd als verborgen gebreken.
De woonst moet ook voldoen aan hygiëne- en veiligheidsnormen.
De sancties voor een ondermaatse huisvesting kunnen streng zijn. De huurder kan niet alleen de nietigheid van de huurovereenkomst vorderen, maar hij kan ook een schadevergoeding eisen.
Het vastgoed onderhouden en de nodige reparaties uitvoeren
- De eigenaar
De verhuurder is verantwoordelijk voor grote herstellingen (dakbedekking, muren, enz.), belangrijke onderhoudswerkzaamheden en herstellingen aan installaties die door ouderdom of overmacht zijn beschadigd (vervanging van een oude verwarmingsketel, bijvoorbeeld).
- De huurder
De huurder moet de hurrherstellingen uitvoeren. Het gaat om kleine herstellingen die rechtstreeks verband houden met het gebruik van het onroerend goed of die het gevolg zijn van foutief gebruik. De huurder is verantwoordelijk voor schade veroorzaakt door een fout of nalatigheid van zijn kant of veroorzaakt door een gast of een lid van zijn familie. Het kan gaan om een gebroken raam, een kapotte deurklink, een lekkende kraan of tuinonderhoud.
Hij/zij moet de verwarmingsketel laten onderhouden en controleren, de schoorstenen laten vegen en het verwarmingssysteem op een verantwoorde manier gebruiken (het systeem beschermen tegen bevriezing, de aanbevolen brandstoffen gebruiken, enz.) Hij/zij moet ook verzekerd zijn tegen huurrisico's.
Volgens artikel 1731 van het Burgerlijk Wetboek is hij verplicht "het goed terug te geven in de staat waarin hij het in ontvangst heeft genomen".
Wilt u meer weten over de verplichtingen van verhuurders en huurders? Aarzel dan zeker niet om onze Rencura-adviseurs te raadplegen, zij zullen u graag informeren.