Wat is de rol van een huurbeheerder?
Door het huurbeheer van uw woning aan een rentmeester toe te vertrouwen, bevrijdt u zich van een zware last en bespaart u kostbare tijd. Maar dit betekent niet dat u van alle plichten ontheven bent. Laten we even overlopen wat de verplichtingen van de huurbeheerder, de eigenaar en de huurder zijn in het kader van het huurbeheer.
Taken en verplichtingen van de beheerder
De taken van de huurbeheerder kunnen bestaan uit:
- Een huurder voor de woning vinden
Een advertentie plaatsen, bezoeken uitvoeren, een huurder selecteren, zijn/haar solvabiliteit controleren, de huurovereenkomst opstellen, de opdracht geven tot de verplichte diagnoses (EPB, asbest, enz.), de inventaris van de inrichting uitvoeren
- Het dagelijks beheer van de verhuur verzorgen
De huurgelden innen, kwitanties verstrekken, lasten regulariseren, indexeren van de huurgelden, het verplichte onderhoud van de huurder en betaling van de verzekeringspremie voor het huurrisico controleren
- Voor het buitengewoon beheer zorgen
Verzekeringsaangiftes opstellen in geval van schade, de geschikte ambachtslieden kiezen en de werkzaamheden opvolgen, geschillen beheren, de verhuurder helpen met de belastingaangifte
De rentmeester moet op de hoogte blijven van wetsveranderingen en de eigenaar zo nodig informeren.
Verplichtingen van de eigenaar en de huurder
De eigenaar
Volgens het Burgerlijk Wetboek is de verhuurder verplicht de huurder een goed ter beschikking te stellen, het goed zodanig te onderhouden dat het kan worden gebruikt voor het doel waarvoor het is verhuurd, en het genot van het goed in alle rust door de huurder te verzekeren. Het huurpand moet voldoen aan gezondheids- en veiligheidsnormen.
Hij moet de huurder ook een EPB-certificaat (energieprestatie en Binnenklimaat) alsook een bewijs van onderhoud (verwarming, schoorsteenvegen) bezorgen en hij moet het huurcontract laten registreren.
Hij is ook verantwoordelijk voor grote herstellingen en belangrijke onderhoudswerkzaamheden.
Om ervoor te zorgen dat de eigenaar deze verplichtingen nakomt, is het voor de huurbeheerder van belang dat de eigenaar :
- voor alle nodige documenten zorgt
- verborgen gebreken voorkomt
- de woning onderhoudt en eventuele reparaties uitvoert die onder zijn verantwoordelijkheid vallen.
De huurder
De huurder moet herstellingen uitvoeren die rechtstreeks verband houden met het gebruik van het onroerend goed of die te wijten zijn aan een verkeerd gebruik van zijn kant. Hij zal obv. verantwoordelijk zijn voor een gebroken raam, een afgerukte deurklink, een lekkende kraan of het onderhoud van de tuin.
Hij moet de ketel laten onderhouden en controleren en de schoorstenen laten vegen. Hij moet verzekerd zijn tegen huurrisico's.
Volgens artikel 1731 van het Burgerlijk Wetboek is hij verplicht "het goed terug te geven zoals hij het heeft ontvangen".
Het mandaat van huurbeheer
In de overeenkomst moeten de taken en beperkingen van de rentmeester duidelijk worden omschreven en moet de duur van het mandaat worden vermeld. Er bestaat niet één type mandaat, men kan kiezen uit verschillende opties: alleen het dagelijks beheer toevertrouwen of het volledige beheer, al dan niet huurders zoeken en garanderen, al dan niet toezicht houden op de werkzaamheden... De honoraria zullen afhangen van het aantal uit te voeren taken.
Als er geen schriftelijke overeenkomst is, kan de huurbeheerder alle verantwoordelijkheid afwijzen.
Meer informatie
De huurbeheerder handelt binnen een specifiek kader, zijn/haar beroep is gereglementeerd door het BVI, het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars. De huurbeheerder of rentmeester is dus aan bepaalde verplichtingen onderworpen. Als verantwoordelijke voor het huurbeheer van een of meer eigendommen namens een verhuurder kunnen de taken heel gevarieerd zijn.
Meer informatieHoewel de huurovereenkomst specifieke bepalingen kan bevatten betreffende de verplichtingen van de eigenaar en de huurder, zijn een aantal verplichtingen bij wet vastgesteld en gelden zij zodra een vastgoed verhuurd wordt. In dit artikel vindt u de belangrijkste regels.
Meer informatieWanneer u het huurbeheer van uw eigendom delegeert, moeten beide partijen sowieso een contract ondertekenen, nml. het mandaat voor het huurbeheer. De eigenaar van het onroerend goed is de mandaatgever en de persoon of rentmeester die uw eigendom zal beheren is de mandataris. Waaruit bestaat dit mandaat, wat moet erin staan en waartoe verbindt het?
Meer informatie