Geen EPC, geen indexatie? Dit is wat u moet weten!
Slim verhuren is meer verdienen. Maar in ons juridisch kluwen is dat niet altijd even evident. Recent ziet RENCURA nogal wat verwarring bij verhuurders over de tijdelijke opschorting van de huurindexering voor woningen met een hoog energieverbruik van toepassing van 1 oktober 2022 tot 1 oktober 2023. Hoewel deze maatregel zinvol is in het licht van een aanslepende energiecrisis, heeft hij zeker aanzienlijke administratieve gevolgen. Als professionele rentmeesters van privatief vastgoed en ontzorgers van verhuurbeheer is het bieden van juridische zekerheid via correct administratief beheer één van de kerntaken RENCURA. Deze blog met duidelijke antwoorden op vragen omtrent de koppeling van EPC en huurindexatie gidst verhuurders naar meer gemoedsrust.
De huidige beperking van de huurindexatie geldt voor alle woninghuurcontracten die vallen onder het Vlaams Woninghuurdecreet en de Woninghuurwet. Het gaat hierbij om de huur van een woning of een appartement dat door de huurder als hoofdverblijfplaats wordt gebruikt.
De regels met betrekking tot de huurindexatie worden bepaald op basis van het Energieprestatiecertificaat (EPC) van de woning. Het EPC geeft aan hoe energiezuinig de woning is en wordt opgesteld door een erkend energiedeskundige.
Als je woning een EPC-label heeft van A+, A, B of C, dan mag je de huurprijs maximaal met 100% indexeren. Heeft je woning een EPC-label D, dan mag je de huurprijs maximaal met 50% indexeren. Woningen met een EPC-label E of F mogen niet geïndexeerd worden.
Volgens cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap zouden 26,24% van de verhuurde appartementen en 53,86% van de eengezinswoningen een label D, E of F hebben en hier dus invloed van ondervinden.
Als je woning geen EPC heeft, mag je de huurprijs niet indexeren. Laat je als verhuurder alsnog een EPC opmaken, dan mag je al dan niet indexeren, afhankelijk van het label op dat attest.
Als je EPC nog geen label heeft omdat het dateert van voor 2019, dan moet je kijken naar het EPC-kengetal (kWh/m²). Woningen met een energiescore tot en met 300 kWh/m² mogen maximaal met 100% geïndexeerd worden. Woningen met een energiescore tussen 301 kWh/m² en 400 kWh/m² mogen maximaal met 50% geïndexeerd worden. Woningen met een energiescore hoger dan 400 kWh/m² mogen niet geïndexeerd worden.
Als je intussen de woning hebt laten renoveren, is het verstandig om een nieuw EPC aan te vragen. De energiescore van de woning zal waarschijnlijk lager liggen, waardoor je mogelijk meer mag indexeren.
De beperking van de huurindexatie loopt tot 30 september 2023. Daarna mag je opnieuw volledig indexeren, ongeacht het EPC-label van de woning. Als je een woning verhuurt met een EPC-label D, E of F, dan zal je de verloren indexatie van 2022-2023 niet kunnen inhalen. Er wordt dan ook een correctiefactor toegevoegd aan de indexatieformule. Deze correctie is anders voor een EPC-label D dan voor een EPC-label E of F.
Wordt de indexatie gecontroleerd?
De overheid zal geen controleurs op pad sturen aangezien dit een contract is tussen een huurder en een verhuurder. Je huurder kan wel weigeren de index te betalen, tenzij je een EPC voorlegt die de indexering rechtvaardigt. Zorg er dus voor dat je het EPC-label van jouw woning vermeldt in de indexbrief en voeg een kopie van het attest toe.
Kortom, als verhuurder is het belangrijk om te beschikken over een geldig EPC voor je woning. Dit geeft niet alleen inzicht in de energiezuinigheid van de woning, maar bepaalt ook of je al dan niet mag indexeren. Nog twijfels over jouw huurindexering of andere vragen over het verhuurbeheer van jouw privatief vastgoed? Wil je een nieuw EPC laten opmaken? Rencura is dé partner voor een rechtszeker verhuurtraject van privatief vastgoed. Contacteer ons en ontdek de meerwaarde die Rencura jouw vastgoedbeheer biedt.