Wat zijn mijn verantwoordelijkheden als verhuurder en welke verplichtingen heeft mijn huurder?
Bij het verhuren van een woning is het essentieel om de rechten en plichten van zowel de verhuurder als de huurder goed te begrijpen. Dit draagt niet alleen bij aan een harmonieuze huurrelatie, maar voorkomt ook juridische conflicten. In deze blog leggen we uit wat jouw verplichtingen zijn als verhuurder en wat je van je huurder mag verwachten.
Belangrijk hierbij is dat men steeds rekening dient te houden met de startdatum van de overeenkomst en het gewest waarbinnen het gehuurde pand zich bevindt.
Vlaanderen:
- Bij ondertekende huurovereenkomsten ondertekend vóór 01.01.2019 maakt men toepassing van de Federale woninghuurwetgeving
- Bij ondertekende huurovereenkomsten ondertekend vanaf 01.01.2019 maakt men toepassing van de Vlaamse Woninghuurdecreet
Brussel:
- Ordonnantie houdende de Brusselse Huisvestingscode
Verplichtingen van de verhuurder
Een verhuurder heeft verschillende verplichtingen tegenover zijn huurder. Dit zijn de belangrijkste:
De woning in goede staat ter beschikking stellen
Als verhuurder ben je verplicht om de woning in een goede en bewoonbare staat aan de huurder te overhandigen. De woning moet voldoen aan elementaire vereisten zoals stabiliteit, waterdichtheid, elektriciteit, verwarming en ventilatie. Daarnaast moet de woning ook veilig en gezond zijn.
Het huurcontract registreren
Het registreren van het huurcontract is wettelijk verplicht. Dit beschermt zowel de huurder als de verhuurder. De huurder geniet hierdoor van bescherming tegen willekeurige uitzetting en de verhuurder krijgt zekerheid over de naleving van de huurovereenkomst, zoals opzegtermijnen.
Onderhoud en herstellingen
Als verhuurder ben je verantwoordelijk voor het structurele onderhoud van de woning. Dit omvat grote herstellingen, zoals herstellingen, structurele gebreken en slijtage door ouderdom. Kleine onderhoudswerken en herstellingen die voortvloeien uit normaal gebruik vallen onder de verantwoordelijkheid van de huurder.
Rustig genot van de woning garanderen
De huurder heeft recht op rustig woongenot. Dit betekent dat jij als verhuurder de huurder niet zomaar mag storen of de woning onaangekondigd mag betreden. Je mag wel jaarlijks de woning inspecteren, maar dit moet steeds in overleg met de huurder gebeuren.
Verplichtingen van de huurder
Tijdige betaling van de huur
De huurder is verplicht om de huur en bijkomende kosten stipt te betalen volgens de afspraken in het huurcontract. Een laattijdige of onregelmatige betaling kan leiden tot juridische stappen.
Betalen van een huurwaarborg
Hoewel een huurwaarborg niet wettelijk verplicht is, wordt dit in de meeste huurcontracten opgenomen. De waarborg dient als financiële zekerheid voor de verhuurder in geval van schade of wanbetaling.
De oorspronkelijke staat van de woning behouden
Bij het verlaten van de woning moet de huurder deze in dezelfde staat achterlaten als bij aanvang van de huurperiode. Eventuele aanpassingen, zoals een nieuwe verflaag, moeten worden teruggedraaid tenzij anders overeengekomen met de verhuurder.
Verzekering afsluiten
Zowel de verhuurder als de huurder moeten een verzekering afsluiten. De verhuurder verzekert de woning zelf, terwijl de huurder verplicht is om een brandverzekering af te sluiten, inclusief dekking voor huurschade.
Wie betaalt welke kosten?
Een veelvoorkomend discussiepunt tussen huurders en verhuurders is wie welke kosten draagt. De algemene regel is als volgt:
Normaal zijn alle herstellingen ten laste van de verhuurder, behalve:
- kleine herstellingen;
- herstellingen die nodig zijn door het verkeerd gebruik of slecht onderhoud door de huurder;
- herstellingen die nodig zijn omdat de huurder zijn meldingsplicht niet is nagekomen (tenzij die kan aantonen dat de verhuurder toch op de hoogte was van de nodige herstellingen).
Het onderhoud en reinigen van de woning is altijd ten laste van de huurder. Herstellingen van slijtage door ouderdom of schade door overmacht zijn altijd voor rekening van de verhuurder.
De partijen kunnen de herstellingsplicht van de huurder beperken of uitsluiten. Het omgekeerde (het uitbreiden van de herstellingsplicht van de huurder) is niet mogelijk.
Artikel 25, 26 en 28 Vlaams Woninghuurdecreet
Artikel 223 Brusselse Huisvestingscode
Een soepele verhuurervaring voor beide partijen
Een goede verstandhouding tussen verhuurder en huurder begint bij duidelijke afspraken en wederzijds respect voor de verplichtingen. Door transparant en professioneel te werk te gaan, kunnen de meeste problemen worden vermeden.
Bij Rencura begrijpen we dat het beheer van je vastgoed veel tijd en expertise vergt. Daarom nemen wij deze zorgen volledig uit handen. Van administratieve taken tot onderhoud en juridische ondersteuning, wij zorgen voor een volledige ontzorging. Wil jij zorgeloos verhuren? Contacteer Rencura en geniet van de rust die je verdient.
