Huurslijtage en huurschade: wie betaalt wat?
Conflicten tussen huurders en verhuurders over wie verantwoordelijk is voor huurschade en -slijtage komen vaak voor. De verantwoordelijkheden zijn echter duidelijk vastgesteld alnaargelang de oorsprong van de schade. Er wordt hierbij een onderscheid gemaakt tussen normale slijtage en huurschade.
De verhuurder is verantwoordelijk voor huurslijtage
- Wat is normale slijtage?
Normale slijtage is slijtage die mettertijd op natuurlijke wijze optreedt, terwijl de huurder de woning correct verzorgt en onderhoudt en deze woning gebruikt waarvoor ze bestemd is. Soms wordt de term "als een goede huisvader" gebruikt: de huurder moet het goed met zorg en respect behandelen alsof het zijn eigendom was.
Normale slijtage kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer de muurbeschildering na verloop van tijd vergeelt, wanneer het tapijt verslijt of de raamverf afbladdert.
- De huurder moet voor het dagdagelijks onderhoud instaan
De huurder is verplicht om voor het onderhoud in te staan en voor de kleine reparaties te zorgen. De lijst van reparaties die door de huurder moeten worden uitgevoerd, is door elk gewest vastgesteld. Het is bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid van de huurder om de radiatoren te ontluchten, een dichting te vervangen, een toiletspoeling te herstellen of de verwarmingsketel te laten nakijken. Indien een onderdeel van de woning door gebrek aan onderhoud vroegtijdig versleten raakt, wordt de slijtage niet als normaal beschouwd en wordt de herstelling aan de huurder aangerekend.
- De huurder is verplicht om problemen te melden
Als de huurder vaststelt dat een element van het appartement abnormaal verslechtert (waterlekkage, recente scheuren, enz.), moet hij de verhuurder hier zo spoedig mogelijk van op de hoogte brengen. Doet hij dit niet, dan zal hij aansprakelijk worden gesteld voor de schade die hij had kunnen vermijden door de oorzaak van het probleem tijdig te verhelpen.
- De verhuurder is verantwoordelijk voor normale slijtage
Volgens de Belgische wet moet de verhuurder de verantwoordelijkheid op zich nemen voor alles wat valt onder veroudering, normale slijtage of overmacht. De elementen die het meest aan slijtage onderhevig zijn, zijn de vloer- en wandbekleding en de huishoudelijke apparaten. Hoewel het in bepaalde huurovereenkomsten soms toch vermeld staat, is het niet wettelijk om van een huurder te eisen dat hij een woning opnieuw schildert vooraleer hij vertrekt, zolang hij geen bijzondere schade heeft veroorzaakt. Hij moet echter de muren schoonmaken als deze vervuild zijn (vet, nicotine, enz.).
De huurder is verantwoordelijk voor huurschade
- Schade veroorzaakt door de huurder
Sommige schade wordt rechtstreeks door de huurder veroorzaakt. Het kan gaan om deuken in een muur, gebroken ruiten, krassen in de vloer door het verplaatsen van meubilair, brandplekken van sigaretten op het tapijt, enz. Al deze schade is niet te wijten aan normale slijtage, maar aan verkeerd gebruik of onhandigheid van de huurder, een lid van zijn familie of een van zijn vrienden.
- De herstelling van deze schade is ten laste van de huurder
Schade die door de huurder berokkend is, maar ook schade die werd veroorzaakt door een gebrek aan onderhoud door de huurder of door laattijdig de verhuurder te informeren over de schade, moet door de huurder worden hersteld.
Wegens een gebrek aan kennis van de wet, komt het vaak voor dat een verhuurder reparaties betaalt die door de huurder hadden moeten uitgevoerd worden, of omgekeerd. Om dergelijke problemen te vermijden, vertrouw je best het huurbeheer van je eigendom toe aan Rencura!