Wie betaalt de schade in geval van verhuur?
Uw huurder informeert u dat het appartement dat u aan hem verhuurde schade heeft opgelopen. Wie is verantwoordelijk? Wie zal de herstellingen betalen? Dit hangt af van de mate waarin de huurder verantwoordelijk is voor de schade.
1. Schade veroorzaakt door de huurder
Schade die rechtstreeks door de huurder is veroorzaakt, moet op zijn kosten worden hersteld. Als de huurder bijvoorbeeld een raam breekt, een groot gat in een muur maakt of een vloer fel bevuilt, zal hij of zij moeten betalen voor de reparaties die nodig zijn om de woning te herstellen. Het maakt niet uit wie de schade heeft veroorzaakt: een gast, een huisdier, een familielid, de huurder is finaal verantwoordelijk voor de mensen die hij in zijn huis uitnodigt.
2. Schade door slijtage of ouderdom
Indien de schade niet de schuld is van de huurder, maar te wijten is aan de ouderdom of aan normale slijtage, dan zijn de herstellingen ten koste van de verhuurder.
Slijtage is de natuurlijke achteruitgang van de toestand van een onroerend goed doorheen de tijd: slijtage van een tapijt na verloop van tijd, het verbleken van gordijnen, enz.
Onder normale slijtage verstaan we de aftakeling die bij een redelijk en voorzichtig gebruik op natuurlijke wijze optreedt. Zo zal bijvoorbeeld een wasmachine die meerdere malen per week wordt gebruikt en goed wordt onderhouden, toch na een paar jaar stukgaan, zelfs al is de huurder uiterst voorzichtig. Anderzijds zou een huurder die spijkerbroeken met stenen wast om ze te verbleken, de machine niet op een normale manier gebruiken en dus verantwoordelijk zijn voor een defect aan de machine ten gevolge van dit onconventionele gebruik.
3. Schade door overmacht
Overmacht is een onvoorzienbare en oncontroleerbare gebeurtenis die buiten iemands verantwoordelijkheid valt (storm, onweer, pandemie ...). Een inbraak of poging tot inbraak is ook een geval van overmacht (tenzij de huurder de deur had opengelaten).
In geval van een natuurramp zal een beroep worden gedaan op de verzekering van de verhuurder.
4. Is een brandverzekering verplicht voor de huurder?
Sinds kort is een brandverzekering verplicht voor huurders in Vlaanderen (2019) en Wallonië (2018). Deze verzekering dekt de kosten van reparaties, met een mogelijke vrijstelling die door de huurder moet worden betaald, zelfs indien de huurder zelf aansprakelijk is. Het dekt verschillende aspecten:
- Brandgevaar (voorbeeld: de huurder liet kaarsen branden waardoor het appartement in brand vloog)
- Glasbreuk (bv. de huurder heeft het raam dichtgeslagen terwijl er een voorwerp in de weg stond en het glas gebroken is)
- Waterschade (bv. uw wasmachine lekte en beschadigde de vloer)
De huisbaas sluit ook een brandverzekering af voor zijn eigendom. In feite verzekert de verhuurder het gebouw en verzekert de huurder zijn aansprakelijkheid, zijn inboedel en zijn persoonlijke bezittingen.
Bij een schadegeval dienen de huurder en de verhuurder elk een schadeclaim in bij hun eigen verzekeringsmaatschappij, en de verzekeringsmaatschappijen zullen dan bepalen wie verantwoordelijk is voor de schade en dit onderling regelen.
Hebt u twijfels, u bent niet zeker of u de huurder moet vragen een bepaalde schade te vergoeden? Alle Rencura teams zullen u met plezier informeren en kunnen, indien u dat wenst, het huurbeheer van uw eigendom overnemen om u dit soort problemen te besparen!