Leegstaand of gemeubileerd verhuren?
U wilt uw appartement verhuren maar weet niet of u het leeg of gemeubileerd moet verhuren? Lege huurwoningen komen het meest voor, maar gemeubileerde huurwoningen beantwoorden beter aan sommige situaties. Elk type huurcontract heeft zijn voor- en nadelen, die we in detail zullen beschrijven om u te helpen bij uw keuze.
Wat houdt gemeubileerd verhuren in?
In een klassieke, lege huurwoning krijgt de huurder de beschikking over een kale oppervlakte, een appartement zonder meubilair of uitrusting (behalve sanitair).
In een gemeubileerde huurovereenkomst huurt u een volledig gemeubileerde en uitgeruste woning. Er is niet alleen het nodige meubilair (bed, tafel, stoelen, kasten, enz.) maar ook een deel apparatuur: koelkast, oven, dekbed, kussen, potten en pannen, servies, enz.
Een gemeubileerde huuraccommodatie vergt dus een hogere investering in het begin omdat het meubilair moet worden aangekocht. Voor een klein appartement is het te besteden bedrag ongeveer 10.000 euro. U moet ook een budget voorzien voor vervangingen en herstellingen, met name voor huishoudtoestellen. Maar gemeubileerd huren betaalt beter dan een leegstaande woning. De huurprijs is over het algemeen 10 tot 20% hoger dan voor een lege huurwoning.
Duur van de huurovereenkomst en opzegtermijn
Voor een huurovereenkomst van een leegstaand goed is de initiële huurperiode minimaal 3 jaar. Als de huisbaas het eigendom terug wil, heeft hij een opzegtermijn van 6 maanden. Indien het de huurder is die wenst te vertrekken, heeft hij een opzeggingstermijn van 3 maanden.
Voor een gemeubileerde huurovereenkomst is de huurtermijn 12 maanden of 9 maanden als het om een studentenhuurovereenkomst gaat. De opzegtermijn is 3 maanden voor de verhuurder en 1 maand voor de huurder.
Deze kortere periodes voor gemeubileerde woonsten vergroten het risico op een leegstand pand. Huurders veranderen vaker, het kost tijd om nieuwe huurders te vinden en om werkzaamheden tussen twee verhuringen te plannen. Ze kunnen echter een voordeel zijn als de huisbaas bijvoorbeeld voor een jaar naar het buitenland vertrekt om er te werken. Ze kunnen dan hun meubilair laten staan, zodat ze niet hoeven te betalen voor opslag en kunnen zo snel hun woonst terug in beslag nemen bij hun terugkeer.
Bovendien zal een gemeubileerde huuraccommodatie bijzondere huurderprofielen aantrekken: expats, mensen die een tijdelijke baan hebben gevonden en zich niet in de regio wensen te vestigen alsook studenten.
Fiscaliteit
Leegstaand verhuren
Ze worden belast als inkomens uit vermogen.
Voor een lege huurwoning is de belasting gebaseerd op het geïndexeerde kadastrale inkomen, vermeerderd met 40%.
Gemeubileerd verhuren
Ze worden belast als inkomsten uit industrie en handel.
Twee elementen moeten afzonderlijk worden aangegeven: de huur van het onroerend goed en de huur van het meubilair. Het staat u vrij op de huurovereenkomst een totaalbedrag te vermelden dat beide omvat, of de twee huurprijzen afzonderlijk te vermelden. In het eerste geval is de administratie van oordeel dat 40% naar de huur van het meubilair gaat. In het tweede geval worden de in de huurovereenkomst vermelde bedragen als basis gebruikt.
Voor meubelen bedraagt het belastingtarief 30%, maar als beroepsbeoefenaar of zelfstandige heeft u een aftrek van 50%. Dit betekent dat het uiteindelijke belastingtarief 15% bedraagt.
In sommige gemeenten wordt een extra belasting geheven.
Leeg of gemeubileerd, elk type verhuur heeft zijn voor- en nadelen. Welk type verhuur u ook kiest voor uw woning, Rencura kan u bijstaan door alle procedures op zich te nemen zodat u met een gerust hart kan verhuren.
- Welke onroerende goederen mogen niet verhuurd worden?
- Welke bevoegdheden verleent het beheersmandaat?
- 5 zaken die u best kan checken vooraleer uw woning te verhuren.
- Waterschade: wat moet u doen?
- Welke werkzaamheden mag een eigenaar uitvoeren tijdens een huurperiode?
- Onbetaalde huur, geschillen en krakers: wat kan u doen?
- Welke onroerende goederen mogen niet verhuurd worden?
- Welke bevoegdheden verleent het beheersmandaat?
- 5 zaken die u best kan checken vooraleer uw woning te verhuren.
- Waterschade: wat moet u doen?
- Welke werkzaamheden mag een eigenaar uitvoeren tijdens een huurperiode?
- Onbetaalde huur, geschillen en krakers: wat kan u doen?