5 zaken die u best kan checken vooraleer uw woning te verhuren.
Een woning te huur aanbieden is niet zo eenvoudig. U moet vooraf goed geïnformeerd zijn om aan de wettelijke verplichtingen te voldoen en achteraf geen spijt te hebben van het type huur, het huurcontract of de keuze van de huurder. Om ervoor te zorgen dat u geen fouten begaat overlopen we 5 aandachtspunten met u die u zeker moet controleren vooraleer uw woning te verhuren.
1. Welke type huur en huurcontract kiezen?
Hoe, aan wie en voor hoe lang wilt u uw woning verhuren? U moet zich deze vraag stellen want het antwoord zal bepalend zijn voor het soort huurovereenkomst dat u zal afsluiten. U kunt gemeubileerd of ongemeubileerd verhuren, voor een hoofdverblijf of tweede woning. U kunt ervoor kiezen om alleen tijdens de vakantieperiode te verhuren (seizoensverhuur) of om alleen aan studenten te verhuren, met wie u dan een studentencontract afsluit. Met elk type huur komt een eigen huurovereenkomst overeen. Ook het fiscaal regime kan telkens verschillen.
De wet van 20 februari 1991, de "huurwet", legt de belangrijkste regels vast betreffende de duur van de huurovereenkomst, de staat van het gehuurde goed, de mogelijkheid tot opzegging, de indexering van de huurprijzen, enz. Sinds deze wet is een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd niet meer mogelijk.
De verschillende mogelijke huurcontracten zijn nu :
- De huurovereenkomst van 9 jaar (de meest voorkomende)
- Huurcontracten van 3 jaar of minder (korte termijn huurcontracten)
- Huurcontracten van meer dan 9 jaar (lange termijn huurcontracten)
- De huurovereenkomst getekend voor het leven (van de huurder, de levenslange huurovereenkomst)
2. De verplichte diagnostiek uitvoeren
Het energieprestatiecertificaat (EPB of EPC) is de enige verplichte audit om een woning te huur aan te bieden.
De elektrische en gasinstallaties controleren is verplicht voor alle eigenaars, ongeacht of zij hun woning verhuren of niet.
Het vastgoed moet voldoen aan alle veiligheids-, gezondheids- en bewoonbaarheidsnormen. De woonst moet ook uitgerust zijn met een rookdetector.
3. Het huurbedrag en de lasten bepalen
Om het bedrag van de huur te bepalen, kunt u zich baseren op de prijzen die in de omgeving voor gelijkwaardige woningen worden gevraagd. U kunt ook rekening houden met de regionale huurprijslijst die huurmarges voorstelt die moeten worden toegepast volgens het type woning.
Er zijn twee mogelijkheden om de huurlasten te betalen. Ofwel betaalt de huurder een vast maandelijks bedrag, ofwel betaalt hij een provisie voor de werkelijke kosten.
4. De huurder goed uitkiezen
Om onbetaalde rekeningen te vermijden, moet u voorzichtig zijn bij de keuze van een huurder. Heeft hij of zij een voldoend, regelmatig en zeker inkomen? Aarzel niet om uw toekomstige huurder te ondervragen en hem/haar te vragen zijn/haar huidige situatie te verantwoorden. Blijf echter wel binnen de wet en vraag alleen naar documenten en informatie die bij wet zijn toegestaan. Soms is het nuttig om een naaste van de huurder te vragen zich garant te stellen voor het geval de huur niet betaald zou worden.
5. Zeker zijn dat u de regels inzake discriminatie naleeft.
De antidiscriminatiewet van 10 mei 2007 heeft tot doel "elke discriminatie op grond van leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, godsdienstige of levensbeschouwelijke of politieke overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, handicap, lichamelijke of genetische eigenschap of sociale afkomst" te voorkomen.
U hebt het recht een huurder te weigeren zonder dat u zich daarvoor hoeft te verantwoorden, maar u hebt niet het recht hem te weigeren op grond van een discriminerende eigenschap.
U kunt uw eigendom zelf verhuren, maar als u zich wilt bevrijden van alle materiële aspecten en aan gemoedsrust wil winnen, vertrouw het huurbeheer van uw eigendom dan aan Rencura toe!