Waterschade: wat moet u doen?
Het kan al eens gebeuren dat er water door het dak sijpelt, een leiding lekt of een badkuip overloopt... Geen enkel huis is immuun voor mogelijke waterschade. Wat zijn de eerste dingen die u moet doen als u met zo'n situatie geconfronteerd wordt? Welke verzekeringspolis is van toepassing, die van de huurder of die van de verhuurder?
Wat moet u concreet doen?
- Elimineer, indien mogelijk, de oorzaak van de schade: draai de kraan dicht als die open staat, sluit het water af als een leiding lekt, waarschuw de buurman als hij de oorzaak is van de waterschade...
- Schakel de elektriciteit uit als het water in de buurt van de elektrische installatie komt
- Berg voorwerpen en meubels op die door water beschadigd kunnen worden
- Ventileer en verwarm om vochtige kamers of ruimtes te laten drogen
- Meld de schade bij uw verzekeraar
De brandverzekering
De brandverzekering, ook wel woningverzekering genoemd, dekt onder meer waterschade en is sinds 2019 in Vlaanderen verplicht voor huurders, in Wallonië sinds 2018. In Brussel is deze verzekering facultatief maar sterk aanbevolen en kan door de verhuurder worden opgelegd in het huurcontract. Zowel verhuurders als huurders kunnen een brandverzekering afsluiten. Voor de verhuurder dekt de verzekering de eigendom (de muren, het gebouw). Voor de huurder dekt het de inboedel en de burgerlijke aansprakelijkheid.
Een verhuurder kan een optie kiezen waarbij hij afziet van regres (terugvordering). In dat geval is het zijn verzekering die de verantwoordelijkheid op zich neemt voor alle schade aan de woonst die per ongeluk door de huurder is toegebracht. Indien de huurder dan geen persoonlijke verzekering heeft, is hij ook niet gedekt voor zijn eigen bezittingen en voor zijn wettelijke aansprakelijkheid.
Aangifte doen bij de verzekeraar
- Bij een schadegeval doen zowel de verhuurder als de huurder aangifte bij hun verzekeraar. Daarbij moet een lijst van de vastgestelde schade met foto's, facturen en ramingen van de herstellingen worden overhandigd. Soms komt een deskundige ter plaatse om de schade vast te stellen.
- De twee verzekeraars bestuderen de zaak en bepalen wie verantwoordelijk is. Artikel 1732 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de huurder aansprakelijk is voor schade of verlies tijdens de periode waarin hij van het onroerend goed geniet, tenzij hij kan bewijzen dat het zonder zijn toedoen voorgevallen is.
- De persoon of personen die schade hebben geleden (huurder en/of verhuurder en/of buren) worden door hun verzekeraar vergoed.
- De verzekeraar die de schadevergoeding heeft betaald zal zich zo nodig wenden tot de verzekeraar van de persoon die voor de schade verantwoordelijk is om deze te laten vergoeden.
Bijzondere gevallen
- Schade als gevolg van een gebrek aan onderhoud wordt niet gedekt (bijv. gesprongen leidingen door vorst in een woning waar geen bescherming tegen vorst voorzien werd).
- In geval van natuurrampen en storm is de huurder niet aansprakelijk. Hier is het de verzekering van de huisbaas die zal tussenkomen.
- De huurder moet alle waterschade in de woning melden, ook al is hij er zelf niet verantwoordelijk voor. Doet hij dat niet, dan kan de verhuurder hem verantwoordelijk achten voor de verergering van de schade door een gebrek aan tijdige reparaties.
- In een mede-eigendom wordt het gebouw gedekt door een collectieve verzekeringspolis die door de syndicus wordt afgesloten. Deze verzekering dekt echter alleen het gebouw, niet de inboedel en bezittingen van de mede-eigenaars.
Hebt u het huurbeheer van uw eigendom toevertrouwd aan Rencura? Dan zorgen wij in geval van waterschade in uw woning voor het contact met de verzekeringsmaatschappijen en de opvolging van het dossier zodat u zich nergens zorgen over hoeft te maken!
- Welke onroerende goederen mogen niet verhuurd worden?
- Leegstaand of gemeubileerd verhuren?
- Welke bevoegdheden verleent het beheersmandaat?
- 5 zaken die u best kan checken vooraleer uw woning te verhuren.
- Welke werkzaamheden mag een eigenaar uitvoeren tijdens een huurperiode?
- Onbetaalde huur, geschillen en krakers: wat kan u doen?
- Welke onroerende goederen mogen niet verhuurd worden?
- Leegstaand of gemeubileerd verhuren?
- Welke bevoegdheden verleent het beheersmandaat?
- 5 zaken die u best kan checken vooraleer uw woning te verhuren.
- Welke werkzaamheden mag een eigenaar uitvoeren tijdens een huurperiode?
- Onbetaalde huur, geschillen en krakers: wat kan u doen?