Welke eigendommen mogen niet worden verhuurd?
In België kunnen niet alle woningen worden verhuurd. Als principe geldt dat een woning veilig moet zijn en aan bepaalde voorwaarden moet voldoen qua comfort. Er zijn dus normen inzake hygiëne en minimumoppervlakte.
Elk gewest heeft zijn eigen regels, zijn eigen huisvestingscode. Laten we ze even overlopen.
Regels voor Vlaanderen
In het Vlaams gewest is een verhuurvergunning niet voorzien en heeft u in principe ook geen conformiteitsattest nodig om te verhuren. De Vlaamse regelgeving voorziet echter wel dat iedere gemeente een conformiteitsattest verplicht kan maken. Als u een woning, appartement of studentenkamer verhuurt in het Vlaamse Gewest, moet die woning wel voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen. De totale omvang van de woning moeten in verhouding staan tot het aantal bewoners.
Veiligheid
Structurele stabiliteit van het gebouw, veiligheid van trappen, van de gasinstallatie, voldoende en veilige elektrische installaties voor de verlichting van de woning en voor het veilige gebruik van elektrische apparaten, voldoende veilige verwarming (in minstens 1 leefruimte moet er verplicht een verwarmingstoestel aanwezig zijn), rookmelders of een branddetectiesysteem
Gezondheid
Degelijk functionerend sanitaire voorzieningen, kookgelegenheid en drinkbaar water, geen vochtproblemen
Woningkwaliteit
Minimale dakisolatie en isolerende beglazing, mogelijkheid tot voldoende en veilige verluchting en natuurlijke verlichting, vrije toegankelijkheid en respect voor de persoonlijke levenssfeer. De woongedeelten moeten een voldoende oppervlakte bestrijken, rekening houdend met het type van woning en de functie van het woongedeelte.
De eigenaar-verhuurder kan laten controleren of de huurwoning aan die normen voldoet en dat laten vastleggen in een conformiteitsattest, een officiële verklaring van de gemeente.
Regels voor Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Alle woningen moeten voldoen aan de conformiteits- en veiligheidsnormen die zijn vastgelegd in de huisvestingswet, in de ordonnantie van 17 juli 2003. De eisen hebben betrekking op veiligheid, gezondheid en minimumuitrusting. Een woning die niet aan deze eisen voldoet, mag niet worden verhuurd. De betrokken punten zijn:
- Veiligheid
Stabiliteit van het gebouw, elektriciteit, gas, verwarming, riolering
- Hygiëne
Vochtigheid, ongedierte, verlichting, ventilatie, minimumoppervlakte, hoogte van de lokalen, toegang tot de woning
De minimumoppervlakte voor éénpersoonshuishoudens bedraagt 18 m2, voor twee 28 m2, voor drie 33 m2 en voor vier 37 m2.
Voor gemeubileerde of studentenwoningen is deze minimumoppervlakte 12m² voor één persoon en 18m² voor twee personen.
- Basisvoorzieningen
Koud water, warm water, toiletten, elektrische installatie, verwarming, kookgerei, rookmelders.
Brussel Huisvesting kan te allen tijde controles uitvoeren, hetzij op eigen initiatief, na een waarschuwing van niet-naleving of naar aanleiding van een klacht. Als de woning niet aan de eisen voldoet, heeft de verhuurder maximaal 12 maanden de tijd om de werkzaamheden uit te voeren. Als de woning onmiddellijk gevaar oplevert, kan de huur onmiddellijk worden verboden. Er kunnen boetes worden opgelegd.
De burgemeester van de gemeente kan ook werken opleggen en de verhuur van een woning verbieden als hij dat nodig acht.
Regels voor Wallonië
De Waalse huisvestingscode is vastgesteld bij het decreet van 29 oktober 1998.
Een huurvergunning is vereist als u verhuurder bent van een collectieve woning of een individuele woning van minder dan 28 m2 . Om de vergunning te krijgen moet de woning voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria betreffende gezondheid, woonoppervlakte, aantal kamers, de onschendbaarheid van de woning en de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. De gecontroleerde punten zijn:
- Hygiënische omstandigheden
Stabiliteit van het gebouw, vochtigheid en ventilatie, merula, structurele ongeschiktheid, natuurlijke verlichting, elektrische en gasinstallaties, sanitair (douche, WC), verwarming, circulatie
- Minimum woonoppervlakte
Elke kamer moet een vloeroppervlakte hebben van ten minste 4 m2 en een hoogte van ten minste 2 m. Voor een eengezinswoning bedraagt de minimale oppervlakte 15 m2 (24 m2 voor alle nieuwe woningen sinds 01/01/2008). Voor een woning voor twee personen bedraagt de totale oppervlakte ten minste 28 m2, met een kamer van ten minste 15 m2.
Voor collectieve huisvesting zijn er ook minimumwoonruimten, afhankelijk van het aantal bewoners.
Er is geen minimumoppervlakte voor studentenhuisvesting waarvan de eerste ingebruikneming of bouwvergunning dateert van vóór 1 januari 2004.
Twijfelt u of uw woning verhuurd kan worden? U wilt geen tijd besteden aan het controleren van normen en het uitvoeren van werkzaamheden? Dan kan Rencura het huurbeheer van uw eigendom overnemen en het verhuurbaar maken door het aan de normen aan te passen. Aarzel niet om ons om advies te vragen!
- Leegstaand of gemeubileerd verhuren?
- Welke bevoegdheden verleent het beheersmandaat?
- 5 zaken die u best kan checken vooraleer uw woning te verhuren.
- Waterschade: wat moet u doen?
- Welke werkzaamheden mag een eigenaar uitvoeren tijdens een huurperiode?
- Onbetaalde huur, geschillen en krakers: wat kan u doen?
- Leegstaand of gemeubileerd verhuren?
- Welke bevoegdheden verleent het beheersmandaat?
- 5 zaken die u best kan checken vooraleer uw woning te verhuren.
- Waterschade: wat moet u doen?
- Welke werkzaamheden mag een eigenaar uitvoeren tijdens een huurperiode?
- Onbetaalde huur, geschillen en krakers: wat kan u doen?