Wat zijn de 4 belangrijkste aandachtspunten bij huurbeheer?
Wanneer een eigenaar zijn eigendom wenst te verhuren en niet over de tijd of de nodige vaardigheden beschikt, kan hij het huurbeheer toevertrouwen aan een professional. Er zijn een aantal aandachtspunten die zullen helpen om dit huurbeheer te optimaliseren. We zullen ons hier concentreren op 4 van deze punten.
1- Kies een betrouwbare en efficiënte rentmeester
In België wordt u niet zomaar rentmeester. U moet aangesloten zijn bij het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars), een specifieke verzekering onderschrijven en de deontologische regels en opleidingsverplichtingen van het beroep naleven. Sommige agentschappen zijn echter efficiënter dan andere. Aarzel dus niet om de nodige vragen te stellen alvorens uw keuze te maken. Het huurbeheer van uw eigendom toevertrouwen heeft als doel u te ontlasten van alle administratieve, technische en relationele problemen. Het is dus belangrijk dat u het volste vertrouwen hebt in de persoon aan wie u uw eigendom toevertrouwt.
U kunt uw rentmeester de vrije hand geven, maar u kunt hem of haar ook vragen samen een aantal essentiële zaken vast te leggen, zoals het huurbedrag, het type huurcontract dat wordt toegepast of de keuze van de huurder.
2- Het huurbedrag en de lasten vastleggen
De rentmeester kent de markt als zijn broekzak en zal u kunnen adviseren over de ideale huurprijs voor uw woning. Deze hangt af van de buurt, de oppervlakte, de indeling van de kamers, het uitzicht, de algemene staat van het pand, de energieprestaties, enz. Maar de huurprijs hangt ook af van vraag en aanbod. Als er in uw streek veel leegstaande woningen zijn, moet u erop letten dat u geen overdreven huurprijs vraagt met het risico uw woning nooit kunnen verhuren. Anderzijds, als er weinig beschikbare huurwoningen zijn, kunt u voor een hoge huurprijs gaan.
Het is ook belangrijk de huurkosten zo nauwkeurig mogelijk te ramen, zodat de huurder niet voor onaangename verrassingen komt te staan aan het eind van het jaar, wanneer de werkelijke kosten berekend worden.
3- Kies het huurcontract dat u wil toepassen
De huurovereenkomst heeft noodzakelijkerwijs een beperkte duur. De meest voorkomende huurovereenkomst heeft een looptijd van 9 jaar, maar er zijn ook kortlopende huurovereenkomsten van minder dan 3 jaar en langlopende huurovereenkomsten van meer dan 9 jaar. Studentenhuurovereenkomsten zijn meestal voor 10 tot 12 maanden. In elk geval moet de duur telkens in de huurovereenkomst vermeld worden.
Het huurcontract zal verschillen naargelang het type huur, leeg of gemeubeld.
Uw rentmeester is best geplaatst om u te adviseren over het type huurovereenkomst, afhankelijk van de woning die u verhuurt en de plannen die u voor de komende jaren hebt voor uw woning.
4- De huurder kiezen
Een goede huurder is een huurder die u met de regelmaat van de klok betaalt, maar ook een huurder die voor uw eigendom zorgt en het in goede staat achterlaat. De keuze van de huurder is dus van cruciaal belang. Ook hier hebt u inspraak als u dat wenst. Uw rentmeester is echter een professional die perfect weet hoe hij zich van de kwaliteit en de ernst van een potentiële huurder weet te verzekeren en zijn financiële soliditeit zal controleren alvorens hem te aanvaarden.
Door Rencura als partner te kiezen, kunt u er zeker van zijn dat het huurbeheer van uw eigendom geoptimaliseerd wordt in elke belangrijke fase van het verhuurproces.
- Wat is een rentmeester?
- Hoe beheert u een vastgoed?
- Huurbeheer: uitbesteden aan een agentschap of zelf beheren?
- Wat is de beste manier om een vastgoed te beheren?
- Wat zijn de taken van de rentmeester bij de contractondertekening van een nieuwe huurder?
- Wat is een mandaat voor huurbeheer?
- Huurslijtage en huurschade: wie betaalt de verhuurkosten?
- Wat is een rentmeester?
- Hoe beheert u een vastgoed?
- Huurbeheer: uitbesteden aan een agentschap of zelf beheren?
- Wat is de beste manier om een vastgoed te beheren?
- Wat zijn de taken van de rentmeester bij de contractondertekening van een nieuwe huurder?
- Wat is een mandaat voor huurbeheer?
- Huurslijtage en huurschade: wie betaalt de verhuurkosten?