Huurbeheer: uitbesteden aan een agentschap of zelf beheren?
Je bezit een vastgoed dat je wenst te verhuren. Dan heb je twee mogelijkheden: de verhuur zelf beheren of deze taak toevertrouwen aan een professional, een agentschap. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Laten we deze eens van dichtbij bekijken en zien waarom je voor de ene of de andere optie zou kiezen.
Waarom kiezen om uw vastgoed zelf te beheren?
- Het is gratis
Dit is het voordeel dat op de eerste plaats komt. Wanneer je zelf je eigendom beheert zijn er ook geen kosten aan verbonden. Als je via een agentschap gaat bedragen de kosten 6 tot 10% van de jaarlijkse huur.
- Je behoudt de directe relatie met je huurder
Verkies je rechtstreeks in contact te zijn met je huurder, zonder tussenpersoon? Dan is rechtstreeks beheer een juiste keuze.
- Je hebt het moeilijk met delegeren
Heb je de neiging om alles te controleren omdat je moeite hebt om anderen te vertrouwen? Al de tijd die je bespaart door het beheer van je huurwoning uit handen te geven riskeer je dan te verspillen door alles nog eens te controleren. Best is om het dan zelf te doen.
Waarom kiezen om huurbeheer te delegeren?
- Tijdsgebrek
De hoeveelheid tijd die je moet besteden aan huurbeheer is veel groter dan je denkt. In het begin moet alle tijd en energie worden besteed aan het vinden van een huurder (een advertentie opstellen, berichten beantwoorden, bezoeken afleggen, de beste kandidaat uitkiezen, enz.). Maar het dagelijks beheer is ook zeer veeleisend. Het is niet voldoende om de huur te innen en kwitanties uit te reiken, je moet ook reageren in geval van betalingsachterstand, bij regularisatie van de lasten, om de nodige werkzaamheden uitvoeren, enz.
- Gebrek aan deskundigheid
Huren is onderworpen aan een aantal regels die kunnen veranderen en die je moet kennen om te voorkomen dat je onregelmatigheden begaat. Welk type huurovereenkomst moet een student hebben? Hoe moeten de huurprijzen worden herzien? Wat kan er worden ingehouden op de borg bij het verlaten van het pand? Dit zijn slechts enkele van de vele vragen waar je het antwoord op moet kennen. Een rentmeester is een expert die je de juiste antwoorden kan geven en je eigendom efficiënt kan beheren.
- De behoefte aan veiligheid
De pers bericht regelmatig over de tegenslagen van huisbazen die met een vernield huis en maandenlang onbetaalde huur achterblijven. Niemand wil dit meemaken. Een agentschap kent de manier om de meest betrouwbare huurder te selecteren om de risico's tot een minimum te beperken. Een huurwaarborg kan soms worden aangeboden om je inkomen volledig veilig te stellen.
Aspecten die je moet overwegen bij het maken van je keuze
- Geografische nabijheid van het te verhuren goed
Ook al kunnen steeds meer zaken op afstand worden geregeld, toch moet je ter plaatse kunnen gaan om je vastgoed te bezoeken, het huurcontract te ondertekenen, de sleutels te overhandigen en de in- en uitgangsinspecties uit te voeren. En bovenal moet je snel ter plaatse kunnen zijn in geval van een groot probleem met je eigendom (overstroming, brand, enz.). Als je ver weg of in het buitenland woont wordt het op-en afgereis snel tijdrovend en duur.
- De tijd die je beschikbaar hebt
We hebben gezien dat het beheren van een huurwoning veel tijd in beslag neemt. Beschik je effectief over deze tijd en wil je deze besteden aan het beheer van je onroerend goed in plaats van aan je gezin of je hobby's?
- Je competenties
Als je al eerder vastgoed hebt verhuurd of in de sector hebt gewerkt beschik je waarschijnlijk over de nodige vaardigheden. Maar als je nieuw bent in het vak kun je de eigendom het best toevertrouwen aan een deskundige die altijd op de hoogte is van de laatste voorschriften. Bovendien vereist het beheer van een huurpand organisatie, nauwgezetheid en een goed gevoel voor menselijk contact.
Moet je het huurbeheer nu zelf doen of uitbesteden aan een agentschap? Beide opties zijn mogelijk. Maar één ding is zeker: je huurbeheer aan een professional toevertrouwen garandeert je gemoedsrust en veiligheid, tegen een zeer redelijke prijs. Nog steeds niet overtuigd? Bespreek het gerust met het Rencura-team om uit te vinden wat wij voor je kunnen doen.
- Wat is een rentmeester?
- Hoe beheer je een vastgoed?
- Wat is de beste manier om een vastgoed te beheren?
- Wat zijn de 4 belangrijkste aandachtspunten bij huurbeheer?
- Wat zijn de taken van de rentmeester bij de contractondertekening van een nieuwe huurder?
- Wat is een mandaat voor huurbeheer?
- Huurslijtage en huurschade: wie betaalt de verhuurkosten?
- Wat is een rentmeester?
- Hoe beheer je een vastgoed?
- Wat is de beste manier om een vastgoed te beheren?
- Wat zijn de 4 belangrijkste aandachtspunten bij huurbeheer?
- Wat zijn de taken van de rentmeester bij de contractondertekening van een nieuwe huurder?
- Wat is een mandaat voor huurbeheer?
- Huurslijtage en huurschade: wie betaalt de verhuurkosten?