De meest gestelde vragen
U bent sinds kort eigenaar of u heeft altijd zelf voor de verhuur van uw woning gezorgd. Maar nu wenst u te werken met een huurbeheerder omdat u er geen tijd meer voor hebt, of geen zin meer of omdat u er zeker van wilt zijn dat uw eigendom correct beheerd wordt. U hebt hier wel veel vragen over. Hier volgt een kort overzicht van de verschillende vragen die in deze rubriek aan de orde komen.
Wat is huurbeheer?
Laten we eerst eens definiëren wat huurbeheer is. Het is het geheel van acties die nodig zijn om de verhuur van een woning te beheren.
Wanneer u dit beheer aan iemand anders wilt toevertrouwen, wendt u zich tot een huurbeheer (of rentmeester). Hij of zij regelt alles wat de verhuurder in verband met de huur moet doen en treedt op als tussenpersoon tussen de verhuurder en de huurder. De beheerder kan een vastgoedbeheerder of een vastgoedmakelaar zijn of nog, een agentschap dat gespecialiseerd is in huurbeheer.
Deze beheerder krijgt een mandaat voor het huurbeheer. Het is dit mandaat dat de verhuurder en de rentmeester bindt en deze laatste in staat stelt de eigendom van de verhuurder te beheren. Dit mandaat is een contract en moet worden ondertekend door de opdrachtgever (de verhuurder) en de mandataris (de huurbeheerder).
Waarom het huurbeheer van uw vastgoed uitgeven?
Wanneer u een appartement of een huis bezit dat u wenst te verhuren, of wanneer u er meerdere bezit, stelt u zich weleens vragen: hoe beheer ik mijn onroerend goed? En bovenal, wie zal hier de tijd voor nemen? Is het beter om dit aan een agentschap te delegeren of om het zelf te beheren?
Er zijn verschillende aspecten die in overweging moeten worden genomen om de voordelen af te wegen om al dan niet een beroep te doen op huurbeheer:
De geografische nabijheid van de verhuurder tot het te verhuren goed
Het huurbeheer in het buitenland of op enkele uren afstand van het vastgoed is zeer moeilijk. Het is noodzakelijk fysiek aanwezig te zijn om de huurders te ontmoeten, het huurcontract te ondertekenen en dringende problemen te behandelen.
De tijd die de verhuurder ter beschikking heeft
Het verhuren van uw woning vergt tijd om de juiste huurder te vinden, maar ook om deze gedurende de gehele huurperiode op te volgen.
De competencies van de verhuurder
Er zijn een aantal normen en regels die moeten worden nageleefd bij het huren van een appartement of een huis. Deze reglementen evolueren continu en moeten voortdurend worden bijgehouden om te voorkomen dat u zich buiten de wet stelt. Bovendien vereist het huurbeheer een degelijke organisatie, nauwgezetheid en een goed gevoel voor menselijk contact.
Goed om weten
Rencura gidst u doorheen haar artikelen met als doel u te adviseren over de beste praktijken op het gebied van huurbeheer.
Vindt u geen antwoord op uw vraag? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag verder!
Meer informatie
Wilt u uw onroerende goederen verhuren en ze laten beheren door een externe persoon? Lees meer over de rol van de huurbeheerder in ons artikel.
Meer informatieVastgoedbeheer kan vele vormen aannemen. Wij zullen ons hier concentreren op klassiek vastgoed, vastgoedbeleggingsfondsen buiten beschouwing gelaten. Waaruit bestaat nu juist vastgoedbeheer?
Meer informatieOm de huur van uw vastgoed te beheren hebt u twee mogelijkheden: uw verhuur zelf beheren of deze taak toevertrouwen aan een professional, een rentmeester. Beide opties hebben hun voor- en nadelen Laten we deze eens van dichtbij bekijken en zien waarom u voor de ene of de andere optie zou kiezen.
Meer informatieU hebt een woning gekocht of geërfd en u wenst die te verhuren. Hoe beheert u dit onroerend goed zodat het winstgevend is, maar ook zodat het zijn waarde behoudt? Is het beter om het zelf te doen of om een agentschap in te schakelen?
Meer informatieWanneer een eigenaar zijn eigendom wil verhuren, kan hij het huurbeheer toevertrouwen aan een professional. Er zijn een aantal aandachtspunten die zullen helpen het beheer van de huurwoning te optimaliseren, we concentreren ons hier op 4 van de belangrijkste punten.
Meer informatieDe rentmeester is de wettelijke vertegenwoordiger van de verhuurder en treedt namens hem op tijdens de volledige huurperiode: De zoektocht naar de huurder, het ondertekenen van het contract en het huurbeheer. Laten we eens kijken naar de belangrijkste taken waarvoor hij of zij verantwoordelijk is vóór, tijdens en na de ondertekening van een nieuwe huurder.
Meer informatieVoor een vastgoedeigenaar kan vastgoedbeheer snel ingewikkeld worden. Veel eigenaars kiezen ervoor om beroep te doen op een rentmeester, wiens rol het is om het beheer van het onroerend goed te verzekeren en de taken uit te voeren die in het beheersmandaat worden vermeld.
Meer informatieBij het verhuren van uw woning moet u rekening houden met een aantal mogelijke kosten. Wat houden ze in en wie betaalt ze? Hierbij de uitleg.
Meer informatie