Wat is de beste manier om een onroerend goed te beheren?
Je hebt een woning gekocht of geërfd en je wenst die te verhuren. Hoe beheer je dit onroerend goed zodat het winstgevend wordt, maar ook zodat het zijn waarde behoudt? Is het beter om het zelf te beheren of een agentschap in te schakelen?
De verschillende aspecten van het huurbeheer
De woning te huur aanbieden
Om een woning te verhuren moet je op zoek gaan naar een huurder. Maar eerst moet je controleren of je woning voldoet aan de hygiënenormen, aan de minimaal vereiste afmetingen en of het elektrisch circuit en de verwarmingsinstallatie ook aan de nodige normen voldoen. Je kunt niet zomaar eender wat verhuren, zelfs als is het tegen een lage prijs.
Er zijn veel manieren om een huurder te vinden: affiches, mond-tot-mondreclame, advertenties in de pers en op internet. Om geen tijd te verspillen met nutteloze bezoeken is het belangrijk een aantrekkelijke maar precieze en correcte advertentie te schrijven, zodat potentiële huurders niet voor onaangename verrassingen komen te staan. De dossiers van de kandidaat-huurders moeten zorgvuldig worden bestudeerd om er zeker van te zijn dat zij financieel gezond en serieus zijn.
Zodra een huurder gevonden werd, moet een huurovereenkomst worden opgesteld met alle verplichte gegevens. Je moet ook samen met de huurder een inventaris van de inrichting opmaken en de sleutels overhandigen.
Dagelijks beheer
Elke maand moet de huur worden geïnd en moet een kwitantie worden verstrekt. Er moeten aanmaningen worden verstuurd in geval van achterstallige betaling en er moeten eventuele gerechtelijke stappen worden ondernomen in geval van onbetaalde huur. Elk jaar moet de huurprijs opnieuw worden vastgesteld op basis van een precieze index en moeten de lasten opnieuw worden vastgelegd op basis van de evolutie van de werkelijke lasten. Er moet ook een overzicht van de kosten worden opgesteld en aan de huurder worden meegedeeld. Bovendien moet je bereid zijn eventuele technische problemen in de woning op te lossen, zodat de woonst van de huurder in goede staat verkeert.
De woning aan de marktnormen behouden
Wanneer je eigenaar bent van een pand, kan het je bedoeling zijn op korte termijn een hoog rendement te behalen door een hoge huur te vragen en zo weinig mogelijk werkzaamheden te verrichten. Als je verwacht het pand niet lang te houden dan is dit zinvol. Maar als het onroerend goed een langetermijninvestering is, dat je wil houden om door te geven aan je kinderen of om je nalatenschap te verrijken, dan is het belangrijk om regelmatig werkzaamheden uit te voeren om het in goede staat te houden, maar ook om het aan te passen aan de marktnormen. Een huis dat in 1980 nog perfect aan de normen voldeed, doet dat in 2025 niet meer! Het kan gaan om energienormen, zoals ramen met dubbele beglazing of hoogwaardige isolatie, maar ook om sociale en comfortnormen: een toilet apart van de badkamer, meerdere badkamers wanneer je meerdere slaapkamers hebt, enz.
Waarom het verhuurbeheer delegeren?
Natuurlijk kan je de verhuur van je woning zelf beheren. Dit vereist echter een grote beschikbaarheid, gespecialiseerde kennis en een voortdurende controle van de wijzigingen in de wetgeving.
Wanneer je het verhuurbeheer van je woning toevertrouwt aan een rentmeester bespaar je niet alleen tijd en administratieve rompslomp, maar zal je er ook zeker van zijn dat je woning goed wordt beheerd!
Door te kiezen voor Rencura hoef je zich nergens zorgen over te maken en kan je in alle zekerheid rekenen op een optimaal beheer van van je vastgoed.
- Wat is een rentmeester?
- Hoe beheer je een vastgoed?
- Huurbeheer: uitbesteden aan een agentschap of zelf beheren?
- Wat zijn de 4 belangrijkste aandachtspunten bij huurbeheer?
- Wat zijn de taken van de rentmeester bij de contractondertekening van een nieuwe huurder?
- Wat is een mandaat voor huurbeheer?
- Huurslijtage en huurschade: wie betaalt de verhuurkosten?
- Wat is een rentmeester?
- Hoe beheer je een vastgoed?
- Huurbeheer: uitbesteden aan een agentschap of zelf beheren?
- Wat zijn de 4 belangrijkste aandachtspunten bij huurbeheer?
- Wat zijn de taken van de rentmeester bij de contractondertekening van een nieuwe huurder?
- Wat is een mandaat voor huurbeheer?
- Huurslijtage en huurschade: wie betaalt de verhuurkosten?