Wat zijn de taken van de rentmeester bij het tekenen van een nieuwe huurder?
De rentmeester is de wettelijke vertegenwoordiger van de verhuurder en treedt namens hem op tijdens de volledige huurperiode: De zoektocht naar de huurder, het ondertekenen van het contract en het huurbeheer. Laten we eens kijken naar de belangrijkste taken waarvoor hij of zij verantwoordelijk is vóór, tijdens en na de ondertekening van een nieuwe huurder.
Taken vóór de ondertekening van het contract
- De huurder zoeken
De rentmeester onderneemt alle nodige acties om een huurder te vinden: advertenties op het internet of in de gespecialiseerde pers, affichering aan de gevel van het pand, gebruik van zijn netwerk, enz. Hij maakt een eerste selectie van geïnteresseerden, beantwoordt vragen en organiseert bezoeken.
- Controle van de financiële draagkracht van de huurder
De solvabiliteit van de toekomstige huurder moet overeenkomstig de wet gecontroleerd worden. Niet elk document kan zomaar van een toekomstige huurder opgevraagd worden. Indien het inkomen van de huurder niet voldoet, moet de huurder een solvabele persoon naar keuze vragen om als borg op te treden.
- Controle van de normen van de woonst
De woning die wordt verhuurd moet aan bepaalde normen voldoen: minimumoppervlakte, elektrische normen, gezondheidsnormen, enz. De rentmeester moet de verhuurder op de hoogte brengen als de woning niet aan deze normen voldoet en aangeven welke werkzaamheden moeten worden verricht om de woning verhuurbaar te maken.
Alle huurwoningen moeten een rookmelder en een energieprestatiecertificaat hebben.
Taken op het moment van ondertekening
- Opstellen en ondertekenen van de huurovereenkomst
De rentmeester is als mandataris verantwoordelijk voor het opstellen van de huurovereenkomst. Het huurcontract moet alle verplichte clausules bevatten en aangepast zijn aan de gekozen huurwoning (hoofdverblijfplaats, kot, kantoor, enz.). Dit contract wordt traditioneel bij de overhandiging van de sleutels door beide partijen ondertekend.
- Inning van de borg, de eerste huur en het voorschot op de lasten
Vaak wordt een borgsom gevraagd om eventuele nodige reparaties, die onder de verantwoordelijkheid van de huurder vallen, te dekken wanneer de huurder de woning verlaat.
Bij de ondertekening wordt de huurder verzocht de eerste huur te betalen alsook een voorschot op de kosten, die zo nauwkeurig mogelijk moeten worden berekend.
- Controle van de verzekering van de huurder
Sinds 2019 is in Vlaanderen en Wallonië de huurder verplicht een brandverzekering af te sluiten. In Brussel is de huurder niet verplicht een brandverzekering af te sluiten, maar wordt hij sterk aangemoedigd dit wel te doen.
- Inventarisatie van de inrichting en overhandiging van de sleutels
De inventarisatie van de inrichting is van essentieel belang bij aankomst en vertrek om te verzekeren dat de woonst niet beschadigd werd. Het moet een gedetailleerde beschrijving geven van de staat van elke kamer en van de uitrusting in de woning.
- Mogelijke inschrijving op een verzekering tegen onbetaalde huur
De rentmeester kan de verhuurder voorstellen een verzekering tegen onbetaalde huur af te sluiten om hem te beschermen tegen huurders die hun huur niet betalen.
Taken na ondertekening
- Betaling en terugbetaling aan de verhuurder
Zodra de huurder zijn intrek heeft genomen, zorgt de rentmeester ervoor dat de huur op regelmatige tijd geïnd wordt, dat de verhuurder wordt herinnerd aan eventuele achterstallige betalingen en dat hij betaald krijgt wat hem verschuldigd is.
- Beheer van technische problemen
Een stroomstoring, een probleem met waterinfiltratie? De rentmeester is de schakel tussen de huurder en de verhuurder. Hij of zij is verantwoordelijk om technische problemen die de huurder kan ondervinden en die onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder vallen op te lossen.
De taken van de rentmeester met betrekking tot de verhuur van een onroerend goed zijn dus zeer gevarieerd en gaan veel verder dan het louter ondertekenen van een contract. Deze taken zijn tijdrovend en vereisen veel vaardigheden. Daarom staat Rencura aan uw zijde om u deze taken uit handen te nemen en te zorgen voor professioneel beheer van uw onroerend goed.
- Wat is een rentmeester?
- Hoe beheert u een vastgoed?
- Huurbeheer: uitbesteden aan een agentschap of zelf beheren?
- Wat is de beste manier om een vastgoed te beheren?
- Wat zijn de 4 belangrijkste aandachtspunten bij huurbeheer?
- Wat is een mandaat voor huurbeheer?
- Huurslijtage en huurschade: wie betaalt de verhuurkosten?
- Wat is een rentmeester?
- Hoe beheert u een vastgoed?
- Huurbeheer: uitbesteden aan een agentschap of zelf beheren?
- Wat is de beste manier om een vastgoed te beheren?
- Wat zijn de 4 belangrijkste aandachtspunten bij huurbeheer?
- Wat is een mandaat voor huurbeheer?
- Huurslijtage en huurschade: wie betaalt de verhuurkosten?