Hoe beheert u een vastgoed?
Beheer van onroerend goed kan vele vormen aannemen. Het hangt af van het soort eigendom dat u moet beheren en wat u ermee wilt doen. Wij zullen ons hier concentreren op traditioneel vastgoed, vastgoedbeleggingsfondsen buiten beschouwing gelaten. Wat houdt vastgoedbeheer in en hoe beheert u dergelijke eigendommen?
Wat is het project achter de aankoop van een eigendom?
Wanneer u in onroerend goed wilt investeren moet u, tenzij u erft, beginnen met de aankoop van een eigendom. De meeste mensen willen een flat of een huis kopen. Het kan de bedoeling zijn een investering te doen die rendeert in een geruststellende sector, de steen. Maar u kunt ook plannen maken om een woning te kopen die u later, als u gepensioneerd bent, zelf gaat bewonen. Een apparement kan ook worden gebruikt om uw kinderen te huisvesten terwijl ze studeren.
Afhankelijk van de bedoeling zal de aanpak dus verschillend zijn: de locatie zal meer of minder belangrijk zijn en het aangekochte goed zal al dan niet aan onze eigen verwachtingen moeten voldoen. Het type verhuur zal ook variëren: gemeubileerd of ongemeubileerd, korte termijn verhuur of niet...
Over welke type eigendom hebben we het?
Een appartement of een huis zijn zeer klassieke vastgoedinvesteringen. Maar u kunt ook andere soorten onroerend goed overwegen, elk met zijn eigen voor- en nadelen. U kunt bijvoorbeeld ook overwegen te investeren in een beleggingspand, een bedrijf, kantoren, een garage, een parkeerplaats, een toeristische woning, een serviceflat, enz. Elk pand heeft zijn eigen specifieke beheerseisen.
Aankoop en verkoop van een vastgoed
Het is mogelijk een onroerend goed te kopen met de bedoeling een meerwaarde te realiseren door het snel te verkopen. Het doel is de waarde van het onroerend goed te verhogen, niet door te wachten tot de markt stijgt, maar door werkzaamheden uit te voeren die de verkoopprijs zullen doen stijgen. Het kan de bedoeling zijn de belastingen te verlagen door deze werken af te trekken.
De woning verhuren
In de meeste gevallen is de aankoop van een onroerend goed echter een investering op lange termijn. Het is dan de bedoeling om het te verhuren. De rentabiliteit is interessant en deeigendom stijgt tegelijkertijd in waarde.
Het huurbeheer is het meest tijdrovende deel van het proces. Niet alleen moet de huurprijs worden vastgesteld, moet er worden nagegaan of het pand aan de vereiste normen voldoet, moeten er bezoeken worden afgelegd, moet er een huurder worden geselecteerd en een huurovereenkomst worden opgesteld en ondertekend en moet ook nog de inventaris van de inrichting worden opgemaakt. U zal ook op de verzoeken van de huurder moeten reageren, de huur innen, wanbetalers opvolgen en eventueel voor de rechter dagen, reparaties op eigen kosten uitvoeren, voor verzekeringen zorgen, indien nodig aan vergaderingen van de mede-eigendom moeten deelnemen...
De fiscaliteit
Bij het beheer van uw onroerend goed is het van belang ookmet de fiscale aspecten rekening te houden. Als je een nieuwe woning koopt, moet je 21% btw betalen. Als het geen nieuwe eigendom is, moet u registratierechten betalen van 10% in het Vlaamse Gewest en 12,50% in het Waalse en Brusselse Gewest. Als het uw hoofdverblijfplaats is, kunt u een rekenen op een tariefreductie of belastingaftrek.
Als u leent om te kopen, kunt u onder bepaalde voorwaarden genieten van belastingvoordelen.
Huuropbrengsten worden belast op basis van het geïndexeerde kadastrale inkomen (KI) vermeerderd met 40%. Er zijn verschillen in belastingheffing tussen verhuur van leegstaande en gemeubileerde woningen, en tussen particulier en beroepsmatig gebruik van het onroerend goed.
Rentmeesterschap is dus complex. Huurbeheer is een uiterst belangrijk onderdeel van het proces aangezien de huren vaak worden gebruikt om een lening te financieren en elk gemis aan huurgeld de financiën van een verhuurder in gevaar kan brengen. Om uw het leven te vergemakkelijken en er zeker van te zijn dat uw eigendom op een optimale en professionele manier wordt beheerd, vertrouwt u dit vastgoedbeheer best toe aan Rencura. Wij zullen al onze expertise tot uw dienst stellen.
- Wat is een rentmeester?
- Huurbeheer: uitbesteden aan een agentschap of zelf beheren?
- Wat is de beste manier om een vastgoed te beheren?
- Wat zijn de 4 belangrijkste aandachtspunten bij huurbeheer?
- Wat zijn de taken van de rentmeester bij de contractondertekening van een nieuwe huurder?
- Wat is een mandaat voor huurbeheer?
- Huurslijtage en huurschade: wie betaalt de verhuurkosten?
- Wat is een rentmeester?
- Huurbeheer: uitbesteden aan een agentschap of zelf beheren?
- Wat is de beste manier om een vastgoed te beheren?
- Wat zijn de 4 belangrijkste aandachtspunten bij huurbeheer?
- Wat zijn de taken van de rentmeester bij de contractondertekening van een nieuwe huurder?
- Wat is een mandaat voor huurbeheer?
- Huurslijtage en huurschade: wie betaalt de verhuurkosten?